הצג טקסט בגופן גדולהצג טקסט בגופן בינוניהצג טקסט בגופן קטן
כתובתנו: מגדל על דיזנגוף סנטר קומה 16, רחוב דיזנגוף 50 תל אביב. דרכי ההגעה בתפריט "אודותינו".

תקדים: הפריה חוץ גופית עד גיל 45 ללא הגבלה במחזורי הטיפול

מבוטחת של קופת חולים מאוחדת הגיעה לגיל ארבעים והחליטה להביא ילד לעולם. משך יותר משלוש שנים עברה 12 מחזורי הפריה חוץ גופית (IVF) ללא הצלחה. המבוטחת הבינה כי חלון ההזדמנויות הולך וניסגר. במרחק ארבעה חודשים מיום הולדתה ה-44 הגישה למאוחדת בקשה לעבור מחזור טיפולים נוסף. חלף חודש מורט עצבים. התשובה בוששה לבוא. המבוטחת פנתה טלפונית למחלקת פניות הציבור של הקופה. עברת כבר 12 טיפולי פוריות, כך הקריאו לה את התשובה הלאקונית מתוך המחשב, בקשתך נדחתה.

המבוטחת ניגשה לבית הדין לעבודה. אני מתקרבת לגיל 44, סיפרה לשופטת עידית איצקוביץ. אני רווקה בת לניצולי שואה שנפטרו. המשפחה היחידה שנותרה לי היא אחותי שאף היא רווקה. הטפולים שאני מבקשת הם עבור ילד ראשון. אם מאוחדת תסרב לממן את המשך הטיפולים, המשמעות היא הפסקת השושלת המשפחתית.

המבוטחת הגישה לשופטת את סיכום המלצת הצוות הרפואי המטפל בה, בראשות ד"ר שי אליצור, מומחה להפריה חוץ גופית. למבוטחת יש עדיין סיכויים להרות, רשמו הרופאים והמליצו לאפשר לה טיפולי פוריות נוספים.

השופטת איצקוביץ הפנתה את נציגי מאוחדת לחוק ביטוח בריאות ממלכתי המקנה זכות להפריה חוץ גופית גם "לאישה ללא ילדים המעוניינת להקים משפחה חד הורית". לכאורה על פי החוק והמלצת הצוות הרפואי עליכם לאשר למבוטחת את הטיפול המבוקש.

אנחנו לא יכולים להתכחש לחוק, השיבו נציגי הקופה, אבל חוזר משרד הבריאות הגביל את הזכות ל-8 מחזורי טיפול בלבד והמבוטחת הזו כבר קיבלה 12 מחזורי טיפול.

השופטת עיינה בחוזר משרד הבריאות וגילתה כי בניגוד לטענת נציגי מאוחדת, אין בו כל הגבלה על מספר מחזורי הטיפול. להיפך, החוזר מקנה זכות ל"טיפול בהפריה חוץ גופית עד ליום ההולדת ה-45" ללא הגבלה בכמות המחזורים.

ד"ר יעקב לברון, יועץ הפריון הראשי שלנו, שלפו נציגי מאוחדת את נשק הסטטיסטיקה, קבע כי "בשנתון שאליו שייכת המטופלת (גיל 44) הסיכויים ללידת ילד חי נמוכים מחצי אחוז".

אין לכם לא על פי החוק ולא על פי חוזר משרד הבריאות, שום זכות לקחת בחשבון סיכויי הצלחה סטטיסטית, השיבה השופטת.

יועץ הפריון הראשי שלנו, המשיכו נציגי הקופה לטעון, קובע כי "בשנתון של המבוטחת כל ילד שמצליח להיוולד עולה לקופה הציבורית כ- 600,000 שקל".

שכחתם כי חוק ביטוח בריאות ממלכתי הוא חוק סוציאלי העוסק בשירותי בריאות, השיבה השופטת, השיקול התקציבי כשלעצמו אינו "מלת קסם" ואינו יכול להוות שיקול יחיד ובלעדי בהליך קבלת ההחלטה לממן טיפולי פוריות.

לסיכום, פסקה השופטת, כל עוד הצוות המטפל באישה המנסה להרות סבור שעדיין קיים סיכוי להצלחה בטיפול וממליץ על טיפולים נוספים, קופת החולים אינה רשאית למנוע מהמטופלת טיפולי פוריות בגלל סיכויי הצלחה נמוכים או בשל עלות הטיפול.

השופטת איצקוביץ חייבה אם כן את קופת החולים מאוחדת לאפשר למבוטחת להמשיך לקבל טיפולי הפריה בהתאם להמלצת הצוות המטפל בה עד גיל 45.

אולם בשולי הדברים, לפני סיום פסק דינה, השופטת נזפה קשות במאוחדת על יחסה המזלזל והמתנשא. הקופה נמנעה למשך יותר מחודש לתת תשובה כלשהי לבקשת המבוטחת לקבל מחזור טיפולים נוסף. זאת כאשר ידוע לה שקיימת "חשיבות כפולה לחלוף הזמן שכן מדובר בטיפולי הפריה לבת 44 כאשר הזכאות מסתיימת ביום הולדתה ה-45. על הקופה המטפלת בבקשה של מבוטחיה הזקוקים למזור לבעיותיהם לדאוג לתשובות מהירות ומפורטות".

השופטת לא חסכה את ביקורתה גם מהדרך המתנשאת שבה התייחסו נציגיה בבית הדין לטענות המבוטחת שנכתבו מבלי שהייתה מיוצגת. השופטת הזכירה להם כי "המבוטחת היא אישה הנאבקת בכל כוחותיה להגשמת זכותה להורות ואנו מאחלים לה שתצליח בכך. מדובר במבוטחת שעומדת על זכויותיה בנסיבות לא פשוטות ויש לכבד אותה על כך".


פסק הדין המלא
גש למאמר זה באינטרנט על מנת להוריד את הקבצים הבאים: פסק הדין המלא