הצג טקסט בגופן גדולהצג טקסט בגופן בינוניהצג טקסט בגופן קטן
כתובתנו: מגדל על דיזנגוף סנטר קומה 16, רחוב דיזנגוף 50 תל אביב. דרכי ההגעה בתפריט "אודותינו".

מי זכאי לפיצויים על פגיעה בתאונת דרכים?

הנוסעים וגם הנהגים שנפגעו בתאונת דרכים בתוך כלי רכב וגם הולכי הרגל שנפגעו בתאונת דרכים מחוץ לכלי הרכב, זכאים לפיצויים עבור נזקי גופם ונפשם על פי חוק מיוחד הקרוי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה - 1975, שנהוג לכנותו בקצרה "חוק הפלת"ד".

חוק הפלת"ד אימץ את עיקרון האחריות המוחלטת (Strict Liability) הידוע גם בכינויו העדר האשמה (No-fault). כלומר, אין חשיבות לשאלה מי אשם בתאונה או אם יש לנפגע אשם תורם. למעט מקרים ספורים המנויים בחוק הפלת"'ד (כמו מי שגרם לתאונה במתכוון) כל הנפגעים זכאים לפיצויים.

הזכאות המיוחדת לפי חוק הפלת"ד באה בנוסף לזכותו של הנפגע מכוח ביטוחים פרטיים שרכש בעצמו, או שנרכשו לטובתו (על ידי מעביד, למשל), כגון: ביטוחי חיים, מנהלים, אובדן כושר עבודה, תאונות אישיות.

גם בן משפחה שניזוק נפשית עקב פגיעת קרובו בתאונה, זכאי לפיצויים בהתמלא ארבעה תנאים:

1. התובע הוא הורהו, ילדו, או בן זוגו של הנפגע.

2. התובע התרשם מנזקי התאונה מכלי ראשון, באמצעות הראיה או השמיעה.

3. הנזק הנפשי נגרם בקרבת מקום וזמן לתאונה, באמבולנס, או בבית החולים, אליו פנה הנפגע בגופו.

4. הנזק הנפשי הוא מהותי. מעבר לתגובה נפשית שלילית, עליה ניתן להתגבר בכוחות עצמיים. דוגמת מחלת נפש (פסיכוזיס) וגם פגיעות נפשיות רציניות ומתמשכות (נוירוזיס).

יודגש כי בית המשפט העליון שמר את הדלת פתוחה להרחבת מעגל הזכאים גם אל מעבר לדרגת קרבה ראשונה, גם לנזק נפשי שנגרם בקבלת מידע מכלי שני וכיוצא באלה מקרים שאינם מקיימים אחר כל התנאים.

חשוב לדעת: אין צורך במגע פיזי בין כלי הרכב לנפגע

בתי המשפט קבעו כי מאורע שהוא תוצאה של סיכון דרך ייחשב כתאונת דרכים גם ללא מגע פיזי בין הנפגע לבין כלי הרכב. כך רוכב שנפל מסוס שנבהל מטרקטורונים שעברו בסמוך הוכר כנפגע תאונת דרכים.

מידע נוסף על הזכאות לנפגעי תאונות דרכים ניתן למצוא במדריך לנפגעי תאונות דרכים של משרדנו.

מידע נוסף בתחום הביטוח ניתן למצוא גם במדריך לתובעים תגמולי ביטוח ובמדריך לחולה הסיעודי שהוצאו על ידי משרדנו.