הסוכן הונה בני זוג וחברת הביטוח משכה כספים מחשבונם
תארו לעצמכם מה יעלה בגורלו של אזרח מן השורה שימשוך כספים מחשבונה של חברת ביטוח מידי חודש בחודשו במשך שנים וכשייחשף לא יחזיר את הכסף. איום ונורא ובצדק.
ומה יהא דינה של חברת ביטוח שתעשה מעשה נלוז שכזה לאזרח מן השורה? מיד נראה.
באחד הימים עיינו אולגה ויעקב וולמן בדפי חשבון הבנק שלהם ונדהמו לגלות כי חברת הביטוח מגדל מושכת ממנו כספים. בדיקה נוספת העלתה כי מגדל מושכת כספים אלה מזה שנה וחצי מידי חודש בחודשו זאת למרות שהם מעולם לא נתנו למגדל הרשאה למשוך כספים מחשבונם.
בני הזוג וולמן פנו למגדל, דרשו ממנה להפסיק את משיכת הכספים וביקשו לדעת באיזו זכות היא נכנסת לחשבונם ומושכת משם כספים.
לפני שלוש וחצי שנים, השיב נציג מגדל עמו שוחחו, רכשתם אצלנו שתי פוליסות ביטוח תאונות אישיות. יש לנו טופס הצעה טלפוני שמולא על ידי סוכן הביטוח שלנו עדי חסיד .
לא היה ולא נברא, נשבעו בני הזוג, מעולם לא ביקשנו לרכוש מכם פוליסות אלה.
נציג מגדל הודיע לבני הזוג כי יבדוק את טענתם. בינתיים חלפו עוד חודשיים של משיכות כספים מחשבונם. לבסוף הנציג חזר אליהם ומסר כי במגדל השתכנעו שאכן הם לא ביקשו מהסוכן לקנות את הפוליסות. הנציג הסביר כי סוכן הביטוח "התגלה כנוכל" שהונה לא רק את בני הזוג אלא גם לקוחות נוספים וגם את מגדל. "בעקבות כך הופסקה פעילותו כסוכן של מגדל כבר לפני שנתיים".
בסוף השיחה הרגיע נציג מגדל את בני הזוג וולמן. אין לכם מה לדאוג. מגדל תבטל את הפוליסות ותשיב לכם את כספכם. אולם כדי שתוכלו לקבל את ההחזר, עליכם למלא טפסים מתאימים, לחתום עליהם ולשלוח אותם חזרה אלינו.
בני הזוג עשו כמצוות נציג מגדל. אך הכספים לא חזרו לחשבונם. הם התקשרו שוב אל מגדל. שוב נשלחו אליהם טפסים ושוב הוחזרו למגדל חתומים. עדיין הכספים לא הוחזרו לחשבון. הדברים חזרו על עצמם מספר פעמים. שוב ושוב ניתנו להם הבטחות. שוב חלפו מספר חודשים. מגדל לא החזירה את הכספים לחשבונם. אולי קיוותה שבני הזוג יתייאשו או ישכחו את כספם.
אולם בני הזוג וולמן לא התייאשו. הם החליטו לעשות מעשה. הם פנו לבית המשפט לתביעות קטנות בעכו והגישו שם תביעה נגד מגדל להשבת כספם. התביעה הונחה על שולחנו של השופט משה אלטר.
עם קבלת התביעה וההזמנה למשפט מגדל הבינה שלא תהיה לה ברירה אלא להחזיר את כספם של הנגזלים. נותר רק השופט משה אלטר. איך מסבירים לשופט מדוע עד כה מגדל לא החזירה את הכספים? "למרבה הצער", כך רשם נציג מגדל בכתב הגנתה, "על אף ההסכמה העקרונית של מגדל להשיב לתובעים את הפרמיות ששולמו, בשל רצף של טעויות אנוש במגדל לא הושלמו האישורים הפנימיים לביצוע ההחזר והכספים לא הושבו".
יחד עם זאת, טען נציג מגדל בפני השופט, תראה איזו הגינות ונדיבות גילינו כלפי התובעים: "עם קבלת התביעה מבית המשפט התגלתה הטעות ואז לפנים משורת הדין וללא צורך בהוכחת הטענות מול סוכן הביטוח, מגדל החזירה לתובעים את הפרמיות שנגבו מתחילת הפוליסות, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית".
ולא רק כלפי התובעים גילינו נדיבות, הוסיף נציג מגדל, אלא גם כלפי בית המשפט. כדי לחסוך מזמנו היקר של בית המשפט ולייתר את הצורך לקיים דיון בבית המשפט אפילו היצענו לשלם לתובעים "פיצוי סמלי". אולם, המשיך נציג מגדל, הגינותה ונדיבותה של מגדל נתקלה בתאוות בצע מצד התובעים ובדרישה לקבלת פיצוי של אלפי שקלים.
בקיצור, נציג מגדל ביקש ללא בושה לדחות את תביעת בני הזוג ולהטיל עליהם את הוצאות המשפט כדי ללמד אותם לקח לא להיות חמדנים.
טענות ההגנה של מגדל לא הרשימו את השופט משה אלטר ואפילו קוממו אותו: "עם כל הכבוד למגדל, אין אני מקבל את הטענה המשתמעת מנימוקי ההגנה שלה כי "עשתה טובה" בכך שהסכימה להחזיר לתובעים את סכומי הפרמיה שנגבו מהם. מדובר בכספים שנגבו מהם שלא כדין ולכן הייתה מגדל חייבת להחזירם לתובעים באופן מידי".
זה נכון שלא החזרנו את הכספים מיד, הודה נציג מגדל, אבל לא בגלל שלא רצינו להחזיר אלא בגלל "טעות אנוש".
אני מקבל את טענתכם בדבר "טעות אנוש", השיב השופט, "אולם על טעויות משלמים, במיוחד כאשר לצד השני נגרם נזק. אין להוציא מכלל אפשרות כי אלמלא הוגשה התביעה שבפניי, היו התובעים עדיין ממתינים לקבלת ההחזר".
בסופו של דיון השופט משה אלטר חייב את מגדל לשלם לתובעים פיצוי בסך של אלף וחמש מאות שקל "על הנזק שנגרם להם לרבות הצורך לפנות לערכאות".