הצג טקסט בגופן גדולהצג טקסט בגופן בינוניהצג טקסט בגופן קטן
כתובתנו: מגדל על דיזנגוף סנטר קומה 16, רחוב דיזנגוף 50 תל אביב. דרכי ההגעה בתפריט "אודותינו".

השלמת פיצוי על ירידת ערך בעת מכירה

כשמתרגשת עלינו תאונה ושמאי הביטוח מוציא מתחת ידו הערכת נזק, אין לרוב קושי לבדוק את הערכתו אל מול עלויות התיקון מול המוסך.

המצב שונה בתכלית לגבי הערכת ירידת הערך שנגרמה לרכב בעקבות התאונה. את ירידת הערך שאמד שמאי הביטוח אין למבוטח כלים לבדוק.

מה יעשה מבוטח כאשר בחלוף תקופה ארוכה, לעת מכירת הרכב, יתברר לו כי קופח בפיצוי שקיבל מחברת הביטוח עבור ירידת הערך של רכבו עקב התאונה?

בפני שאלה זו ניצבו בני הזוג נילי ודורון הררי.

לאחר תאונה בה נפגעה מכוניתם, קבע השמאי עזרא שוהם מטעם חברת הביטוח הראל, כי נגרמה ירידת ערך בשיעור 6% משווי הרכב. בני הזוג הררי לא התמקחו. הם הרכינו ראש וקיבלו את הפיצוי שקבע השמאי בסך 4,800 ₪ עבור ירידת ערך.

חלף זמן ובני הזוג הררי ניסו למכור את רכבם. הם קיוו לקבל תמורתו 94% משוויו במחירון. כך בהתאם לחוות דעתו של השמאי שוהם מטעם הראל לפיה כאמור נגרמה לרכב ירידת ערך של 6% בלבד.

למגינת ליבם של בני הזוג הררי הקונים הפוטנציאליים לא התרשמו מהערכת השמאי שוהם. הם הציעו להפחית עקב התאונה סכומים גבוהים בהרבה מאותה הפחתה של 6% שהעריך השמאי מטעם הראל.

לאחר שנה בה לא הצליחו למכור את הרכב לפי הערכת השמאי שוהם מטעם הראל, הבינו בני הזוג הררי כי קופחו בפיצוי שניתן להם עבור ירידת הערך.

הם פנו לשמאי מטעמם והגישו תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות בירושלים.

בכתב ההגנה שהגישה חברת הראל, ביקשה הראל לדחות את התביעה נגדה על הסף בשל איחור בהגשתה.

בפוליסה שלנו, הסבירה הראל לשופטת חנה מרים לומפ, יש סעיף לפיו ניתן למבוטח פרק זמן של 7 ימים לערער על חוות דעת השמאי. פרק הזמן הזה חלף טענה הראל, ועל כן יש לדחות את התביעה על הסף. לגופו של ענין טענה הראל בכתב הגנתה, כי חוות דעתו של השמאי עזרא שוהם מטעמה מדויקת ומתאימה למקובל בשוק.

השופטת לא קיבלה את ניסיונה של הראל להביא לדחיית התביעה על הסף. פרק זמן של 7 ימים אינו פרק זמן סביר לבדיקה ולהשגה על ממצאי שמאי חברת הביטוח, קובעת השופטת. בני הזוג הררי, הוסיפה השופטת, פעלו בתום לב כשקיבלו תחילה את חוות דעת השמאי מטעם חברת הביטוח, שהתבררה להם בדיעבד כשגויה.

ואכן, בעדותו בבית המשפט הודה השמאי מטעם הראל, כי עבור פגיעת שלדה (המכונה בלשון העם "פגיעת שאסי"), מגיעה ירידת ערך גבוהה יותר ואישר את ירידת הערך שנתן בגינה השמאי מטעם בני הזוג הררי.

לפיכך קובעת השופטת, נגרמה לרכב ירידת ערך של 19.5% ממחירו במחירון, היינו למעלה מפי שלושה מירידת הערך בשיעור 6% בלבד שנתן השמאי מטעם הראל.

השופטת מחייבת אפוא את הראל לשלם לבני הררי עוד 10,956 ₪ עבור ירידת ערך בתוספת 1,500 ₪ עבור שכר השמאי מטעמם.

02.12.12 מסמך 985 נכתב על ידי עו"ד עודד יחיאל


פסק הדין המלא
גש למאמר זה באינטרנט על מנת להוריד את הקבצים הבאים: פסק הדין המלא